De tips van Claire, voor een stagiair - Eenvoud

De tips van Claire, voor een stagiair

22 oktober 2020

Mijn naam is Claire en sinds september voeg ik mij bij de Eenvoudians als designstagiair. In deze rare tijden werk ik meer thuis dan op het kantoor, maar ik laat dit de pret van het stage lopen niet bederven. Ik wil jou graag een paar tips geven van een stagiair voor een stagiair, maar eerst wat algemene informatie over wat stage lopen bij Eenvoud inhoudt. 

Tijdens het stage lopen bij Eenvoud krijg je te maken met veel verschillende projecten. Ik loop nog maar net stage bij Eenvoud, maar heb nu al een paar kleine designopdrachten kunnen uitvoeren voor een opdrachtgever! Tijdens een designopdracht loop je mee met een designer van Eenvoud. Ook woon je meetings bij waar de opdracht in wordt uitgelegd en je vragen kan stellen. Tijdens het uitvoeren van de opdracht kan je feedback vragen aan de designer, die je altijd verder op weg kan helpen. Tijdens een opdracht krijg je genoeg ruimte om je competenties voor school te behalen.

Op dit moment volg ik de opleiding Communicatie en Multimediadesign aan de Hogeschool Rotterdam waar wij ons vooral focussen op user experience design. Tijdens mijn stage heb ik besloten om mij te verdiepen in user interface design. In het begin wist ik alleen de basis van user interface design, maar door veel feedback te vragen en research te doen kom ik steeds meer te weten. Graag wil ik je nu wat tips geven om rekening mee te houden tijdens jouw stageperiode.

Tip 1 Feedback vragen

Dit brengt ons gelijk bij de eerste tip: Wees niet bang om feedback te vragen. Bij mijn opleiding worden we helemaal gek gemaakt met de term ‘feedback vragen’. Het doet pijn aan mijn hart om toe te geven, maar eigenlijk hebben de leraren wel een beetje gelijk. Door feedback te vragen leer je meer en vaak ook beter het vak. Onderdelen die je zelf over het hoofd ziet, ziet een ervaren designer vaak snel. Probeer ook echt te begrijpen waar de feedback vandaan komt, zodat je het in de toekomst sneller kan toepassen in je eigen designs.

Tip 2 Bespreek je leerdoelen

Bespreek met voorkeur aan het begin van je stage wat jij wilt leren tijdens je stage. Benoem dan niet alleen de competenties die jij vanuit school moet leren, maar ook wat jouw persoonlijke leerdoelen zijn. Als je dan toch bezig bent kan je ook vragen of je stagebegeleider een maandelijks feedbackgesprek wil houden waarin je jouw voortgang kan bespreken. Een feedbackgesprek is een goede manier om tijdens  je stage erachter te komen welke competenties je kan verbeteren en een goed moment om aan te geven wat jij nog wilt leren. Ook voorkom je dat je aan het einde van de stage erachter komt dat niet alle leerdoelen behaald zijn.

Tip 3 Wees sociaal

Het is leuk om nieuwe mensen te leren kennen en vooral nieuwe mensen die je veel kunnen leren! Wanneer je collega’s bijvoorbeeld vragen om iets te drinken, zeg niet gelijk nee maar ga gezellig mee. Je collega’s zijn net mensen ;). 

Tip 4 Wees niet te hard voor jezelf

Wees niet te hard voor jezelf als je niet alles in een keer kan, je loopt stage om te leren. Als je een onderdeel lastig vindt, probeer het dan in stappen te doen of vraag aan je stagebegeleider om extra opdrachten en feedback. Soms moet je ook accepteren dat jouw designs niet de beste zijn en er betere oplossingen zijn voor hetzelfde probleem, dan moet je een ‘kill your darlings’ doen.

Tip 5 Wees niet te hard voor jezelf, maar werk wel hard

Deze spreekt voor zich. Zet jezelf volledig in voor stage en zorg dat je zoveel mogelijk leert! Dit betekent niet per se langere uren maken, maar je wel volledig inzetten tijdens de uren dat je werkt.

Geschreven door Claire Snoeij