Shared hosting vs. Cloud hosting - Eenvoud

Shared hosting vs. Cloud hosting

22 november 2018

Morgen (23 november) is het weer zo ver: Black Friday! Het ideale moment om in de webshop die dure keukenmachine voor een prikkie op de kop te kunnen tikken.

Met jou hebben nog zo’n duizend andere mensen hetzelfde goede idee en willen dit allemaal tegelijkertijd. De website loopt vast.. en ja hoor.. hij is al uitverkocht.

Hoe komt het dat een webshop vastloopt op het moment dat er meerdere mensen tegelijkertijd aan het bestellen zijn?

Een website wordt geplaatst (gehost, zoals wij dat noemen) op een zogenaamde server; een computer die specifiek is ingericht om alle informatie, afbeeldingen en andere inhoud van de desbetreffende website op te slaan. Indien een gebruiker je website bezoekt, vraagt hij de informatie op van die server.

Deze kan echter maar een bepaald aantal van dit soort aanvragen aan, Als dus een groot aantal bezoekers tegelijkertijd de informatie van je webshop opvragen (alle producten, het winkelmandje, etc.), dan kan het zijn dat de server de hoeveelheid aanvragen niet aan kan, met als gevolg dat de website (tijdelijk) onbereikbaar wordt

Wij bieden aan onze klanten twee verschillende manieren van hosten aan: shared- of cloud hosting. Welke wij jou aanbieden, hangt dus af van hoeveel bezoekers je denkt per dag te ontvangen.

Hieronder leggen we het verschil uit.

Shared hosting

Als wij een shared hosting aanbieden dan komt de website, zoals de naam al een beetje verraadt, te staan op 1 fysiek gedeelde server. De kosten voor een gedeelde server zijn lager, omdat je de kosten verdeeld over alle websites die er op kunnen draaien. Het kan echter voorkomen dat een website binnen een shared hosting toch te veel bezoekers trekt en daarmee de andere sites traag maakt of zelfs tijdelijk uit de lucht haalt.

Cloud hosting

Het voordeel van cloud hosting ten opzichte van shared hosting, is dat jouw website of app op zijn eigen virtuele server staat. Heeft deze niet genoeg vermogen om het aantal bezoekers te verwerken, dan kan er gemakkelijk opgeschaald worden. We kunnen het zelfs zo inrichten dat er pas opgeschaald wordt wanneer de server het druk krijgt, bijvoorbeeld tussen acht en elf uur ’s avonds. Wanneer het dan ’s nachts weer rustiger wordt zal de server zich automatisch ‘verkleinen’ zodat er niet onnodig kosten worden gemaakt. Dit wordt ook wel ‘auto scaling’ genoemd. Een andere manier om de werklast te verdelen heet load-balancing, waarbij de aanvragen over meerdere virtuele servers wordt verdeeld.

De kosten van deze manier van hosting hangen af van het aantal bezoekers dat je denkt te ontvangen, of er loadbalancing en/of autoscaling dient plaats te vinden en een aantal andere eigenschappen.

Wil je meer weten over hosting en servers? Stuur ons dan een berichtje!