Goodreads by Eenvoud: Toegankelijkheid (A11Y) - Eenvoud

Goodreads by Eenvoud: Toegankelijkheid (A11Y)

7 februari 2019

Iedere maand verzamelen we een aantal artikelen over een interessant onderwerp. Deze maand gaat het over toegankelijkheid, ook wel bekend als “accessibility” of onder developers (die nummers in afkortingen stoppen): a11y.

Accessibility is een groot onderwerp en er wordt een hoop over geschreven. Zoals veel informatie voor ontwikkelaars is informatie grotendeels in het Engels. We hebben daarom hieronder Engelstalige artikelen uitgekozen. De artikelen proberen een beeld te geven van verschillende aspecten van toegankelijkheid.

Wil je liever lezen over online marketing?
Lees onze goodreads over marketing van vorige maand.

WAT IS HET PROBLEEM?

Een van de eerste vragen is altijd: Welk probleem is er en waarom proberen we dit op te lossen? Lindsey Kopacz schreef recent een kort artikel waarom toegankelijkheid geen randgeval is. Het artikel gaat over de Verenigde Staten waar de nationale sport elkaar aanklagen is, dus het kopje over het juridische aspect kun je grotendeels negeren.

De kopjes over het bereik van een bedrijf en het schrijven van semantisch correcte html zijn interessanter. Het percentage “20%” komt vanuit dit onderzoek onder amerikanen.

CONTRAST

Zowel bij slechtziendheid als bij kleurenblindheid in al z’n verschillende vormen is het belangrijk om voldoende contrast te hebben tussen content die gelezen moet worden en de achtergrond. Er bestaan verschillende meetmethoden en richtlijnen hoeveel contrast er tussen twee kleuren moet zitten.

Om een idee te krijgen wat een AA en AAA-rating is voor kleurcontrast en waarom het belangrijk is altijd meer dan alleen kleur te gebruiken om een boodschap te delen met de gebruiker, lees Google’s artikel over kleur en contrast. Wist je dat je sinds vorig jaar het contrast van tekst kunt checken via de Chrome devtools?

ARIA-ATTRIBUTEN

Er bestaat op het internet een hoop informatie en misinformatie over aria-attributen. Aria-attributen zijn de meest krachtige hulpmiddelen die je als developer hebt om een document om te toveren voor een screenreader. Een goed gebruikt aria-attribuut kan content een stuk beter begrijpbaar maken voor iemand die het document niet kan zien. Een slecht gebruikt aria-attribuut geeft verkeerde hints hoe het document doorgelopen moet worden en maakt het moeilijker om door het document te navigeren.

Using a role without fulfilling the promise of that role is similar to making a “Place Order” button that abandons an order and empties the shopping cart.

W3C – WAI-ARIA Authoring Practices 1.1

Het artikel wat we voor deze subcategorie hebben uitgekozen is een artikel van Jon Whiting dat grotendeels bestaat uit een lijst met wat je wel en niet moet doen met aria-attributen.

SEMANTISCH CORRECTE HTML

AFBEELDINGEN

Een van de simpelste dingen die een developer kan doen om documenten beter toegankelijk te maken voor mensen die afhankelijk zijn van screenreaders, is om semantisch correcte html te gebruiken.

Een gedeelte hiervan komt uit correct gebruik van alternatieve teksten voor afbeeldingen. Oregon State University heeft informatieve teksten over hoe screenreaders omgaan met afbeeldingen, hoe screenreaders omgaan met formulieren, inclusief een transcript van hun voorbeelden gemaakt met JAWS.

HEADINGS EN HTML5

Een ander gedeelte heeft te maken met de “roles” die en passant genoemd wordt in het artikel van het vorige kopje. Een html-document wordt in z’n geheel verstuurd, maar als je met ogen naar zo’n document kijkt dan valt het vaak op dat er verschillende delen zijn. Voorbeelden van zulke delen zijn headers, footers, hoofdcontent en zijcontent. Rollen die worden aangegeven met het role-attribuut zijn in de meeste gevallen niet nodig zolang de juiste htmlelementen worden gebruikt voor die content.

MDN, het netwerk van Mozilla, heeft een prima document over de basis van accessibility die onder andere daar op in gaat. Het W3 consortium dat webstandaarden opstelt heeft een officieel document over WAI-ARIA dat dieper ingaat op hoe rollen gebruikt moeten worden, zowel door de browser als de developer. In vergelijking met andere documenten van W3C is dit beter leesbaar, maar standaarden zijn altijd zware leeskost.

Geschreven door Dico